Az alábbiakban rövid visszatekintést nyerhet a kedves olvasó a Schütz - Zenekar történetéről: 

... a történet 1961-ben  azzal kezdődött, hogy egy ambiciózus fiatalember, nevezetesen Schütz József- egy már működő- a palotabozsoki Kátai - zenekarba került, mely elsősorban lakodalmakban és bálokban lépett fel. A zenekarral szemben támasztott igények elsősorban magyar népzenéről szóltak. Később némi német népzene és tánczene alkotta a repertoárt.(Fent: Aszmann József, Illés Imre, Emmert János, Schütz József; lent: Antal Béla, Kátai Pál, Rittlinger Márton
)

A fiatalember megjelenésével megkezdődött a zenekar stílusának és zenei tartalmának lassú, de biztos átalakítása, mely néhány év múlva látható és hallható  változást eredményezett. Ez és az elkövetkező évek fiatalítása (Csiki Vince szaxofon, Martini Tóbiás harmonika) kimondottan pozitív irányba vitték az együttest.(hátul: Csiki Vince, Martini Tóbiás; elöl: Aszmann József, Schütz József)


Később, már a 70-es években  további változásokon esett át a zenekar. A zenekari átalakulás révén már Schütz - zenekarként működött tovább régi és új tagokkal, melyek ismét új színt és lendületet hoztak a csapatba. Az új tagokkal megerősítettük a fúvós szólistákat, valamint a kíséretet. (új dobos: Tóth István, új gitáros: Gayer Péter lett, a harmonika mellett megjelent az elektromos orgona, melyen Schiszler János játszott, a fúvósoknál: Hauszmann Vendel trombitán, Staubach Miklós klarinéton ill. szaxofonon, Gelencsér Tamás harsonán zenélt)  A stílus és műfaj teljesen megváltozott. A zenekar alkalmassá vált különböző népzenék - elsősorban magyar és német - valamint az akkori kor modern tánczenéinek előadására egy meghatározó,  jó színvonalon. Hangzásban is megújult a zenekar, hiszen a hangszerek összetételéből ez egyenesen következett - megjelentek az első erősítő berendezések  és az elektromos hangzások is a fúvós hangszerek mellett.(hátul: Schiszler János, Tóth István, Geyer Péter; elöl: Gelencsér Tamás, Hauszmann Vendel, Staubach Miklós, Schütz József)

Ennek a zenekarnak a továbbfejlesztett változata - a korábbi együttes fenntartása mellett -  a SÜ-GÁ-TÓ együttes lett, amely egy igen erős hallgatói igény kapcsán jött létre. Elsősorban a tizenévesek zenei  igényeinek kiszolgálása végett, kimondottan ifjúsági rendezvények zeneszolgáltatására. Ennek az együttesnek a tagjai
Schütz József - trombita, szaxofon, Gayer Péter - gitár, klarinét, Schiszler János - harmonika, szintetizátor, Tóth István - dob. Hihetetlen sikeres zenekar lett rövid időn belül. Mindkét együttesről elmondhatjuk, hogy országos hírnévre tett szert. Rövid időn belül már külföldön is jegyezték. Többek között Németországban, Ausztriában és az akkori Jugoszláviában is több alkalommal megfordult.(SÜ-GÁ-TÓ: Geyer Péter, Tóth István, Schütz József, Schiszler János)

 A  Schütz - Zenekarban fennállása óta igen sok zenész megfordult . Jöttek - mentek, több - kevesebb időt eltöltve az együttesben szép és kevésbé szép emlékekkel távozva. Hiszem, hogy a mai napig is örömmel gondolnak vissza az együtt töltött élményekben gazdag, sikeres együttmuzsikálásra.


Természetesen az idő, az új körülmények, az új generáció, az új kihívások , az új igények újra kikényszerítették az átalakulás ill. az újjászervezés kérdését.  Hogyan tovább? Feladni vagy újjá szervezni? Régi ill. új tagokkal? Hónapokig foglalkoztatta a zenekart és természetesen az embereket is ez a kérdés, hiszen a zenekar nagy népszerűségnek és köztiszteletnek örvendhetett.

Megszületett a  nagyon nehéz döntés: a régi zenekarból kedves jó barátunk - aki mindig és mindenben támogatta a zenekart , kiváló trombitás és énekes, Hauszmann Vendel és a zenekarvezető, Schütz József új zenekart alapított, de továbbra is megtartva a Schütz - Zenekar nevet. Mindez 1990-ben történt.
A teljesen újjá alakított zenekar tagjai:
Schütz József trombita, szaxofon; Hauszmann Vendel trombita; Emmert József (akinek az édesapjával  az 1961-es zenekarban Schütz József együtt játszott) harmonika, szintetizátor; Schütz Gábor gitár, klarinét; Steiner Ferenc harsona, basszusgitár; Hamburger Antal klarinét, szaxofon; Rittlinger Gábor dob.(Schütz József, Hauszmann Vendel, Hamburger Antal, Rittlinger Gábor, Emmert József, Steiner Ferenc, Schütz Gábor)

A zenekarból sajnos idő előtt távozott, kedves jóbarátunk Hauszmann Vendel. Nyugodjon békében!


1990 óta változatlan összeállításban játszik a zenekar. Bizonyára jó választás volt, úgy emberileg, mint szakmailag egyaránt. Valamennyi tag  jó munkabírású, kiváló zenész, és ez teszi alkalmassá a zenekart a különböző  zenei igények kielégítésére.
A zenekar hosszú - immár több évtizedes - fennállásának bizonyára az  az egyik titka, hogy van egy biztos pontja. Van egy ember, aki még soha nem változtatott zenekart. Évtizedekig képes volt megújulni, megújítani, nehéz helyzeteken átvezetni a zenekarokat. Ez mellett megszállott zenész. A zenélést az egyik legfontosabb  feladatnak és foglalkozásnak tekintette és tekinti a mai napig.(hátul: Rittlinger Gábor, Schütz Gábor, Hamburger Antal; elöl: Steiner Ferenc, Emmert József, Schütz József)


A másik titka a képességeiben rejlik. Mindig képes a legjobb formáját hozni és szorgalmas, igényes zenélés mellett a közönségének  a legjobb hangulatot garantálni.

A zenekar fennállása óta 5 db CD lemezt adott ki. Számos elismerésben részesült. Németországban minden évben kiadásra kerülő Kulturdíjjal ismerték el a német zenei kulturáért végzett tevékenységét. A zenekarnak országos híre és népszerűsége van, de igen ismert külföldön is, hiszen évente mintegy 10-15 alkalommal vendégszerepel különböző rendezvényeken, ahol mindig nagy sikert arat.  Számos levelet és elismerő e-mailt kapunk bel-, és külföldről egyaránt.

2010-ben ünnepli a zenekar az új formáció fennállásának 20. évfordulóját. Reméljük, hogy még nagyon hosszú ideig szórakoztathatjuk közönségünket! 


Zenészbaráti üdvözlettel és tisztelettel:

Schütz József  zenekarvezető


2013. márciusa egy újabb mérföldkő a zenekar életében.

A régi felállásból 4 tag - különböző okok miatt, de nagyon jó barátság megtartásával  - úgy döntött, hogy abbahagyja a zenélést.
Schütz Gábor és Hamburger Antal viszont folytatja tovább. A cél továbbra sem más, mint a közönség kiszolgálása, az aktuális igényeknek való megfelelés és az eddigi zenei minőség folytatása.
A megüresedett posztokra hamar megtalálták az ideális zenészeket:
Bede Csaba harmonikán, Tutti Péter trombitán, Tutti Tibor harsonán és Grób Róbert dobon játszanak az újjáalakult zenekarban.

A Schütz - Zenekar újra a közönség szolgálatában!!


 
(Schütz Gábor, Tutti Tibor, Bede Csaba, Grób Róbert, Tutti Péter, Hamburger Antal)


2015. március 1 – től újabb változás történt a zenekar életében. Tutti Tibor zenei tanulmányait külföldön szeretné folytatni, így a továbbiakban nem vesz részt aktívan a közös munkánkban. Helyette egy fiatal tehetséges zenésszel bővül csapatunk. A basszusgitáros ill. baritonos posztot Steiner Patrik tölti be. A Sors érdekessége, hogy az ő édesapja is a Schütz Zenekar tagja volt 23 évig.